Selvaag Eiendom og alle våre eiendommer ble miljøfyrtårnsertifisert i 2019. Dette er et resultat av videreføringen av miljøstrategien fra 2018.
Miljøhovedstadsåret 2019 er tilbakelagt og næringslivet har for alvor begynt å forstå betydningen av å gjøre bærekraft til en del av kjernevirksomheten. For vår bransje, som er en betydelig bidragsyter til klimagassutslipp, betyr det at vi må endre måten vi bygger og drifter byggene våre på.
Miljøfyrtårn fordi det er godt tilpasset eiendom
– Vi valgte Miljøfyrtårn som sertifiseringsordning fordi den har bransjetilpassede krav for eiendomsnæringen og bidrar med verktøy og veiledninger som hjelper oss med en kontinuerlig forbedring. I tillegg til at vi blir målt på relevante krav, sikrer den at miljøfyrtårnbedrifter i eiendomsbransjen jobber mot de samme målene. Det kan skape gode resultater innenfor vår bransjes viktigste miljøaspekter, sier teknisk sjef i Selvaag Eiendom, Thomas Thorstensen.
Ved hjelp av klimaregnskapet vil vi jobbe målrettet med hver enkelt eiendom for å redusere Co2 fotavtrykket for byggene og samtidig tilrettelegge for at våre leietakere også kan forbedre sin miljøprestasjon.
Thomas Thorstensen, teknisk sjef i Selvaag EiendomBjørn Bratt Aanensen, direktør for kommersiell eiendomsdrift
Sirkulære bygg gjennom samhandling
– Dersom hele næringen jobber sammen, vil vi kunne lykkes med å gå fra lineære til sirkulære bygg. Med sirkulære bygg, mener vi bygg som består av ombrukte materialer og ombrukbare bygningsdeler. I Selvaag Eiendom ønsker vi å samarbeide med andre aktører som deler våre verdier og som vil bidra til bygg som kan være til glede for fremtidige generasjoner, sier direktør for kommersiell eiendomsdrift Bjørn Bratt Aanensen.
I 2019 initierte Selvaag Eiendom et prosjekt hvor flere interesseorganisasjoner og leverandører deltar. Prosjektet ser på nye forretningsmodeller som skal oppfordre leverandører til å utvikle og sette i gang innovative og kostnadseffektive metoder for mer bærekraftige leveranser, avslutter Thorstensen.
Vårt miljøarbeid i 2019
Maridalsveien 323
Ny teknologi reduserer energiforbruk i eldre bygg
I Maridalsveien 323 har vi implementert Clevair fra Smartplants. Systemet tilfører fremtidsrettede funksjoner til et 20 år gammelt automatikksystem. Dette er både økonomisk og klimavennlig fordi vi forlenger levetiden på byggets installasjoner og vi styrer byggets energiforbruk ved hjelp av blant annet værprognoser.
Strandveien 12
Økt komfort for brukerne
I Strandveien 12 har vi en pilot med Airtight. Her tester vi hvordan vi kan regulere trykket i bygget med ekstrem nøyaktighet. Ved å ha kontroll på trykket vil vi redusere energitapet i fasaden, samtidig som vi øker komforten for brukerne i bygget ved å redusere trekk og kulderas. Airtight er koblet til byggets ventilasjonsanlegg og kan regulere luftmengder på tilluft og avtrekk for å oppnå balanse.
Automatisering reduserer unødvendig transport til og fra byggene
Vi jobber aktivt med å automatisere rutineoppgaver som i dag gjøres manuelt. Modernisering av låssystemer, automatikksystemer og energi- og vannmålere er eksempler på slike tiltak. Ved flere av eiendommene har vi montert sensorer for å kontrollere inneklimaet hos leietakerne. Sensorene justerer de tekniske anleggene for optimal drift og komfort og gir bedre inneklima, samt lavere felleskostnader. Dette frigjør tid til planlagt og forebyggende vedlikehold, i tillegg til at det blir mer tid til kundeivaretakelsestiltak for våre leietakere.
Nye verktøy gir bedre innsikt i våre eiendomsdata
Vi har i 2019 valgt å anskaffe et verktøy som gir bedre innsikt i økonomi, miljø og kvalitet ved hjelp av grundigere analyser av data fra eksisterende fagsystemer. Dette gjør det mulig å se trender, utvikling og forbedringsområder mye tydelige og raskere enn tidligere. 2020 skal benyttes til å høste de riktige dataene og sette opp de riktige algoritmene.